همراهان همیشگی سلام. روزو روزگار بر شما خوش.در سال ۱۳۹۵ برای جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی، بررسی گردش حسابهای مالی اشخاص و شرکتها به مرحله اجرا درامد در همین سال سازمان امور مالیاتی طی بخشنامه ای به ادارات کل امور مالیاتی اعلام کرد که حساب های بانکی افرادی که جمع تراکنشهای مالی یک سال آنها (اعم از پرداخت و دریافت) ۵۰۰ میلیون تومان باشد، مورد بررسی قرار میگیرد.
از همان ابتدا این تصمیم با مخالفتهای فراوانی بهخصوص از سوی بانک ها همراه گردید و این تصمیم عملیاتی نشد. اما سال بعد، با یک تغییر از سوی سازمان امور مالیاتی، سقف ۵۰۰ میلیون تومان به ۵ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد که در حال حاضر این سقف همچنان ۵ میلیارد تومان میباشد.
متاسفانه با توجه به تورم روز افزون و قیمتهای امروز بهنظر میاید که مبلغ ۵ میلیارد تومان رقم بسیار ناچیزی در محاسبه گردش حسابهای بانکی و تراکنش آنها باشد. مثلا وقتی قیمت یک اتومبیل خارجی بین ۱ میلیارد تومان تا ۶ میلیارد تومان میباشد طبیعتا تراکنش مالی شرکتها و اشخاص حقیقی بسیار فراتر از سقف تعیین شده بوده و اشخاص و شرکتها میبایستی طبق قانون پرونده ای در سازمان امور مالیاتی تشکیل داده و برای گردش حساب مالی خود جواب قانع کننده ای ارائه نمایند یا اماده اتهام سنگین پول شوئی باشند.
فهرست مطالب
۲ اقدامات مهم برای اشخاصی که تراکنش بالا دارند
۳ چگونه مشمول تراکنشهای مشکوک نشویم؟
مالیات بر تراکنشهای بانکی
افراد و یا شرکتهایی که دارای پرونده مالیاتی بوده و هرساله اظهارنامه مالیاتی ارائه مینمایند به هنگام رسیدگی توسط ممیزین مالیاتی گردش حساب های بانکیشان نیز مورد بررسی قرار گرفته و با درآمد اظهاری افراد و یا شرکتها مقایسه و تطبیق داده میشود. توجه داشته باشید با عنایت به تحرکات اخیر دولت و سازمان امور مالیاتی حتی اگر جمع تراکنشهای بانکی کمتر از ۵ میلیارد تومان باشد باز هم حساب بانکی توسط ممیزین بررسی شده و میبایستی پاسخگو بود بالاخص ارقام درشت مالی نسبت به نوع فعالیت افراد یا شرکت و در صورت شمول بودن مالیات بر تراکنشهای مالی آنها باید پرداخت شود.
مثلا اگر فعالیت شخص یا شرکتی که در امور تولید آجر و یا بلوک سیمانی میکند باشد یک تراکنش ۴ یا ۵ میلیارد تومانی که ممکن است چندین بار تکرار شده باشد از طرف ممیزین شک برانگیز بوده و در صورتیکه شرکت و یا فرد نتواند مدارک مستدلی دال بر اینکه این ارقام درآمد نیست را ارائه نماید حتما مشمول درامد محاسبه و مالیات انها اخذ میگردد.
البته باید توجه داشت که درسالهای قبل از ۹۵ این مواد قانونی در قانون مالیاتهای مستقیم وجود داشته ولی به دلایلی منجمله عدم همکاری بانکها اجرا نمیگردید که البته از سال ۹۶ با توجه به اصلاحاتی اجباری و مورد استفاده ممیزین مالیاتی قرار گرفت.
اقدامات مهم برای اشخاصی که تراکنش بالا دارند
دریافت و پرداخت توسط افراد یا شرکتها ( تراکنش مالی ) را میتوان در دو بخش تعریف نمود: تراکنش مشکوک و غیرمشکوک
الف – تراکنشهای غیرمشکوک
تراکنشهای غیرمشکوک به پرداخت و دریافتهایی اطلاق میگردد که اولا در راستای موضوع شرکت و یا فعالیت افراد باشد. دوما ارقام انها منطقی و دارای مدارک مثبته مانند فاکتور خرید و فروش یا
- گردش مالی ناشی از درآمد حاصل از کشاورزی
- گردش حساب ناشی از دریافت تسهیلات بانکی
- گردش حسابهای که مربوط به طلب یا بدهی باشند
- گردش مالی ناشی از ارث یا وقف یا نذر
- گردش مالی که از درامد معاف از مالیات باشد مثل سود سپرده بانکی
ب – تراکنشهای مشکوک
با عنایت به بند الف در صورتیکه تراکنش بهغیر از موارد فوق یا نظیر آن نباشد تراکنش مشکوک بوده و طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم عمل خواهد شد.
چگونه مشمول تراکنشهای مشکوک نشویم؟
- 1. واگذاری چکهای دیگران به حساب و نقد کردن آنها بدون داشتن رابطه خریدار و فروشنده
- دریافت مبلغ پیش دریافت با صدور پیش فاکتور.
- پرداخت پیش پرداخت خرید ابزار و ماشین الات و یا خرید خدمات با پیش فاکتور.
- اجتناب از گردش مالی بی دلیل در حسب بانکها. مثلا از حساب شخصی به حساب شرکت و یا برعکس.
- اجتناب از تراکنشهایی که مربوط به موضوع شرکت نمیگردد. مثلا اگر موضوع شرکت تولید مواد غذایی میباشد خرید ماشینآلات تولید کولر کاملا بیربط و مشکوک میباشد.
- اجتناب از ثبت و گردش حساب بدون داشتن اسناد معتبر.
در هر حال از آن جاییکه مسائل مالیاتی امری تخصصی میباشد پیشنهاد میگردد قبل از تنظیم اظهارنامه مالیاتی با حسابداران خبره دارای تخصص در امور مالیاتی مشورت نموده و یا در صورتیکه مالیات نابحق برایتان تعیین گردیده با مشاوران مربوط تماس حاصل نمایید.