مطالب آموزشی

حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره

امروزه کسب و کارها ناچارند از خدمات مشاوره ای برای بهبود کار خود استفاده کنند که شامل حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره هم نیز است. این خدمات با وجود مزیت های بسیار، یک سری مشکلات هم دارند. یکی از این مشکلات میزان و نحوه پرداخت مالیات قراردادهای مشاوره برای صاحبان کسب‌وکار است. طبق تبصره یک ماده ۸۶ قانون مالیات‌های مستقیم باید ۱۰% از مبلغ قرارداد مشاوره ای به عنوان مالیات تا پایان ماه بعد، به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. در این مقاله سعی داریم به بررسی ویژگی‌های قراردادهای مشاوره‌ ای و بحث چگونگی تعیین و پرداخت مالیات آنها بپردازیم ، ما را همراهی کنید.

 قراردادهای مشاوره

استفاده از خدمات مشاوره علاوه بر زندگی شخصی، در دنیای کسب‌وکارهم مورد استفاده قرار می گیرد. صاحبان شرکت‌ها، صنایع و کارخانجات نیاز دارند تا در دوره‌های مختلفی از سال از تخصص مشاوران حرفه‌ای استفاده کنند. ارائه این تخصص در قالب قرارداد مشاوره امکان‌پذیر خواهد بود. در غیر اینصورت ممکن است دو طرف مشمول ریسک‌ها و خسارت‌هایی شوند. انعقاد قرارداد مشاوره باعث حفظ حقوق دو طرف خواهد شد. قرارداد مشاوره‌ای قراردادی است که براساس آن یک کسب‌وکار در مدت زمان مشخص از تخصص و تجربه یک فرد حقیقی یا حقوقی استفاده می‌کند و در قبالش به آن شخص دستمزد مشخصی نیز پرداخت میکند.

مالیات قرارداد مشاوره ای برابر با ۱۰ درصد است. بنابراین،کارفرما ده درصد را کسر می‌کند و به اداره مالیات پرداخت می‌کند و رسید پرداخت مالیات را در اختیار مشاور قرار می‌دهد و به این صورت تعهد خود را درباره مالیات قرارداد مشاوره انجام داده است.

اگر نمونه قرارداد خدمات مشاوره با شخص حقیقی تنظیم شود و مشاوره فقط توسط ایشان انجام شود، نیازی به لیست بیمه و مفاصا حساب بیمه نیست. اما اگر مدت قرارداد مشاور بیش از ۱۵ روز در ماه باشد، مشاور به عنوان نیروی انسانی زیر نظر کارفرما شناخته می‌شود و برای مشاور بیمه رد می‌شود اما در این حالت نیز، نیازی به مفاصا حساب بیمه نیست.

 ویژگی قراردادهای مشاوره ای

این نوع از قراردادها ویژگی‌های خاص خود را دارند. از بارزترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  • دو طرف قرارداد مشخصات و اطلاعات هویتی و همچنین اقامتگاه دو طرف قرارداد باید به طور مشخص ذکر شود. در غیر اینصورت قرارداد مذکور فاقد اعتبار لازم خواهد بود. مشخصات دو طرف قرارداد باید در همان ابتدا ذکر شود.
  • مدت زمان: یکی دیگر از اطلاعات مهم در قراردادهای مشاوره‌ای، مدت زمان قرارداد است. این زمان باید به صورت دقیق در قرارداد ذکر شود.
  • تعهدات دو طرفاما اصلی‌ترین و مهم‌ترین بخش قراردادهای مذکور به تعهدات طرفین اختصاص دارد که باید به صورت دقیق و مشخص ذکر گردد. وظایف و حقوق دو طرف باید کاملا روشن شود.
  • چگونگی پرداختنیاز است که نحوه پرداخت حق‌الزحمه مشاوره به صورت دقیق در قرارداد ذکر شود تا در آینده مشکلی رخ ندهد.

موارد بالا معمولا از مهم‌ترین نکات مربوط به انعقاد قرارداد مشاوره هستند. با این حال، معمولا بنا به هر مورد، بندها و نکات دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد. از جمله آنکه برخی از کسب‌وکارها تمایل دارند تا بند مربوط به تعهد محرمانگی اطلاعات کسب‌وکارشان را نیز اضافه کنند.

 انواع قراردادهای مشاوره به چه صورت است؟ 

قرارداد های مشاوره ای دو نوع پیمانکاری و ساعتی هستند که در ادامه بیشتر به توضیحاتش می‌پردازیم.

قرارداد مشاوره ساعتی

در قرارداد مشاوره ساعتی، مشاور براساس تعداد ساعات مشخص به یک مجموعه مشاوره تخصصی ارائه می‌دهد. این نوع قرارداد مشمول قانون کار خواهد بود و براساس میزان ساعتی که فرد مشاوره می‌دهد، از تمامی مزایای این قانون از جمله بیمه، حق مسکن، پاداش و سایر حمایت‌های دیگر برخوردار خواهد بود. تبصره ۲ ماده ۳۵ قانون کار نیز فعالیت و قرارداد ساعتی را به رسمیت شناخته است. در حال حاضر بسیاری از مشاوران به صورت ساعتی با کسب‌وکارهای مختلف همکاری دارند.

قرارداد مشاوره پیمانکاری

اما نوع دیگری از قرارداد مشاوره وجود دارد که به صورت پیمانکاری بسته می‌شود. در واقع در این حالت مشاور تعهدی ندارد که ساعات مشخصی را در شرکت حضور داشته باشد. بلکه یک کار مشخص را در مراحل مشخص انجام می‌دهد. با این اوصاف مبنای محاسبه و پرداخت دستمزد وی نیز نه براساس ساعات بلکه به صورت توافقی و معمولا به شرط انجام کار است. قرارداد مشاوره پیمانکاری به صورت‌های مختلفی بوده و مشمول ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی خواهد بود تا آنکه تابع قانون کار باشد.

قرارداد ساعتی یا مشاوره ای ساعتی کدام درست است؟ نحوه برخورد بیمه چگونه است؟

زمانی که شما به صورت ساعتی با یک مشاور عقد قرارداد داشته باشید، این فرد مشمول تمام مزایای قانون کار خواهد بود. بنابراین در این حالت قرارداد مشاوره ای مشمول بیمه نیز خواهد شد.

البته نکته مهم در این خصوص تعداد ساعات کاری است که در قرارداد قید شده است. طبیعی است که هر اندازه این تعداد ساعات بیشتر باشد، مشاور از امتیازات بیشتری برخوردار خواهد بود.

به عنوان مثال، زمانی که یک مشاور تعداد ساعات بیشتری در اختیار یک شرکت باشد، طبیعی است که میزان پاداش، دستمزد و مزایای رفاهی وی نیز بیشتر خواهد بود. از طرفی، براساس قانون زمانی که تعداد ساعت فعالیت مشاور به ۸ ساعت برسد، یک روز کاری برای وی محسوب شده و باید برای آن حق بیمه در نظر گرفته شود.

نکته مهم دیگر آن است که در بسیاری اوقات امکان دارد که مشاور در یک شرکت دیگر بیمه شده باشد. بنابراین در اینجا باید مفاصا حساب بیمه خود را به شرکت مذکور ارائه دهد. در خصوص حق بیمه مشاوره ساعتی نکات دیگری نیز وجود دارد که بسته به هر مورد ممکن است متفاوت باشد.

 بیمه قراردادهای مشاوره‌ پیمانکاری چگونه است؟

در بخش‌های قبل به تعریف قرارداد مشاوره پیمانکاری اشاره کردیم که تفاوت‌های اساسی با قراردادهای مشاوره ساعتی داشته و به طبع بحث حق بیمه آنها نیز متفاوت خواهد بود.

ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی به بحث حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره پیمانکاری اشاره کرده است. حق بیمه قراردادهای پیمانکاری به سه نوع مختلف تقسیم‌بندی شده که هر کدام از آنها شرایط خاص خود را دارند.

معمولا سه حالت برای حق بیمه قراردادهای پیمانکاری در نظر گرفته می‌شود که شامل قراردادهای پیمانکاری عمرانی،غیرعمرانی و حالات خاص است.

قراردادهای پیمانکاری عمرانی :قراردادهای عمرانی مشاوره‌ای قراردادهایی‌اند که عموما نیاز به مصالح نداشته یا هزینه لازم جهت تامین مصالح نسبت به هزینه کل پروژه ناچیز است.

مثال: در قرارداد مشاوره پیمانکاری به مبلغ ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان، مبلغ ۱۵.۶۰۰.۰۰۰ حق بیمه محاسبه می‌شود که از این میزان ۴.۳۳۰.۰۰۰ هزار تومان سهم پیمانکار بوده و مابقی مبلغ را باید کارفرما تامین کند.

قراردادهای پیمانکاری غیرعمرانی:کلیه قراردادهای فاقد شرایط اشاره شده در بخش طرح‌های عمرانی، قراردادهای غیرعمرانی تلقی شده و حق بیمه این قبیل قراردادها برابر مقررات و مصوبات شورایعالی تامین اجتماعی بشرح آتی محاسبه و وصول می‌شود.

مثال: در قرارداد بازسازی یک خانه که تمام هزینه خرید مصالح بر عهده پیمانکار است و ارزش آن ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان است، مبلغ ۱.۴۰۰.۰۰۰ تومان حق بیمه باید پرداخت شود.

در خصوص قرارداد مشاوره‌های پیمانکاری معمولا حالات و انواع دیگری را نیز می‌توان متصور شد که ممکن است حق بیمه قرارداد مشاوره در آنها با اندکی اختلاف تفاوت داشته باشد.

برای مطالعه بیشتر در زمینه قراردادها می‌توانید فصل دوم ماده ۱۴ جدید درآمد سازمان حسابرسی بیمه تامین اجتماعی را مطالعه نمایید.

امیدواریم تا در این مقاله به پرسش مهم «حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره ای چگونه است؟» پاسخ داده باشیم که شامل حالات مختلف و خاص خود نیز هست. مادامی که مباحث مربوط به بیمه و قانون کار یا تامین اجتماعی در حوزه اجرا، دارای حالات مختلف و استثنائات گوناگون است.

(منبع :سایت پرشین حساب)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *