راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی برای عملکرد ۹۹
کارفرمای عزیز سلام. روز و روزگارتون خوش. شما در نیمه ابتدایی سال همواره با استرسهای تهیه و ارائه اظهارنامه عملکرد مناسب روبه رو هستید. اما آشنایی حداقلی با چگونگی تنظیم اظهارنامه و دقت در اجرای صحیح آن، ریسک بروز مشکل و یا عدم پذیرش آن را کاهش میدهد. ازاین رو تصمیم گرفتیم آموزش راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل در مشارکت های مدنی برای عملکرد سال ۱۳۹۹ را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
۱ زمان ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی برای عملکرد سال ۱۳۹۹
۲ شیوه گروه بندی اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل مشمول مالیات سال ۱۴۰۰
۳ مراحل تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل
۴ راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی؛ روش آنلاین
۵ راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی؛ روش آفلاین
زمان ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی برای عملکرد سال ۱۳۹۹
بر اساس قوانین مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، زمان ارائه اظهارنامه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل، پایان خرداد ماه هر سال است. مهلت تنظیم و ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل برای عملکرد سال ۱۳۹۹ نیز، بر اساس اعلام معاون درآمدهای سازمان امور مالیاتی، از اول تا پایان روز دوشنبه ۳۱ خرداد ماه ۱۴۰۰ خواهد بود.
شیوه گروه بندی اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل مشمول مالیات سال 1399
صاحبان مشاغل گروه اول مالیاتی
مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (قبل از کسر معافیت ) طبق آخرین برگ قطعی مالیات ( مجموع اصلی و متمم ) عملکرد سال ۱۳۹۱ و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد، هرکدام بیش از مبلغ ۳۰ میلیارد ریال باشد.
صاحبان مشاغل گروه دوم مالیاتی
مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (قبل از کسر معافیت ) طبق آخرین برگ قطعی مالیات ( مجموع اصلی و متمم ) عملکرد سال ۱۳۹۱ و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد، هرکدام بیشتر از مبلغ ۱۰ میلیارد و تا ۳۰ میلیارد ریال باشد.
صاحبان مشاغل گروه سوم مالیاتی
مودیانی که در گرو های اول و دوم قرار نمیگیرند، جزء گروه سوم قرار میگیرند.
شیوه گروه بندی اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل مشمول مالیات سال ۱۴۰۰
اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل، آن دسته از مودیان مالیاتی هستند که به صورت انفرادی و یا شریکی به کار تولید و یا عرضه کالا و خدمات اشتغال دارند. سازمان امور مالیاتی صاحبان مشاغل را در ۳ گروه طبقهبندی نموده است. این گروهها در نگهداری و ارائه اسناد و مدارک با یکدیگر متفاوت هستند.
گروه اول
کلیه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغلی که یکی از سه شرط زیر را داشته باشند: ۱- درآمد ابرازی آنها (اعم از فروش کالا و یا فروش کالا و ارائه خدمات) بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد دو سال قبل بیش از ۵۵ میلیارد ریال باشد ۲- آخرین درآمد قطعی شده فروش کالا یا فروش کالا و ارائه خدمات آنها بر اساس برگ قطعی مالیات ابلاغی تا پایان دی ماه سال قبل، بیش از ۵۵ میلیارد ریال باشد ۳- اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل زیر فارغ از حجم فعالیتشان جزء اشخاص حقیقی گروه اول هستند:
- دارندگان کارت بازرگانی (واردکنندگان و صادرکنندگان)
- صاحبان کارخانهها و واحدهای تولیدی و بهرهبرداران معادن دارای جواز تأسیس و پروانه بهرهبرداری از وزارتخانه ذیربط
- صاحبان هتلهای سه ستاره و بالاتر
- صاحبان بیمارستانها، زایشگاهها و کلینیکهای تخصصی
- صاحبان مشاغل صرافی
- فروشگاههای زنجیرهای دارای مجوز فعالیت از وزارتخانه ذیربط
- صاحبان موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائهدهندگان خدمات مدیریتی، مشاورهای، انفورماتیک و طراحی سیستم
- صاحبان موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری و یا باربری
گروه دوم
کلیه اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغلی که یکی از دو شرط زیر را داشته باشند: ۱- درآمد ابرازی آنها (اعم از فروش کالا و یا فروش کالا و ارائه خدمات) بر اساس اظهارنامه مالیاتی عملکرد دو سال قبل بین ۱۸ میلیارد تا ۵۵ میلیارد ریال باشد ۲- آخرین درآمد قطعی شده فروش کالا یا فروش کالا و ارائه خدمات آنها بر اساس برگ قطعی مالیات ابلاغی تا پایان دی ماه سال قبل، بین ۱۸ میلیارد تا ۵۵ میلیارد ریال باشد
گروه سوم
این گروه شامل کسب و کارهای کوچک است؛ به عبارت دیگر، شامل اشخاص حقیقی است که در دو گروه فوق قرار نمیگیرند.
نکته 1:در مواردی که مؤدیان صرفاً به فعالیت ارائه خدمت اشتغال داشته باشند، پنجاهدرصد (50%) نصابهای تعیینشده مبنای گروه بندی میباشد.
نکته2: در مشاغل مشارکتی اعم از اختیاری یا قهری، درآمد ابرازی و یا قطعی شده مشارکت ملاک عمل میباشد.
نکته 3: صاحبان مشاغل و حرف موضوع این آییننامه در اولین سال ایجاد (تأسیس) بهاستثناء مؤدیانی که بهواسطه موضوع فعالیت جزو گروه اول طبقهبندیشدهاند، جزو گروه سوم محسوب و از سال سوم فعالیت به بعد میبایست بر اساس نصابهای مقرر طبقهبندیشده و نسبت به انجام تکالیف قانونی عمل نمایند.
نکته 4: تسلیم اظهارنامه گروههای بالاتر توسط صاحبان مشاغلی که در گروههای پایینتر قرار دارند (صاحبان مشاغل گروه سوم اظهارنامه گروه اول یا دوم ارائه نمایند با صاحبان مشاغل گروه دوم اظهارنامه گروه اول تسلیم نمایند) منعی ندارد، لکن صرف انجام این امر مؤدی را در گروههای بالاتر قرار نخواهد داد.
مراحل تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل
سازمان امور مالیاتی در راستای تسهیل فرآیند خوداظهاری مالیاتی، انجام کلیه امور مربوط به دریافت و تکمیل اظهارنامه عملکرد را به صورت الکترونیکی امکانپذیر نموده است. ارسال اظهارنامه به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام میشود. در ادامه شما را مرحله به مرحله برای تکمیل اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل در هر دو روش راهنمایی میکنیم:
اقدامات اولیه قبل از تکمیل اظهارنامه
چندین سال است که تکمیل و ارسال اظهارنامههای مالیاتی به صورت الکترونیکی انجام میشود؛ از این رو اولین اقدامات قبل از تهیه و تنظیم اظهارنامه عبارت است از
- انجام یا تکمیل ثبت نام الکترونیکی در سامانه امور مالیاتی و دریافت نام کاربری و رمز عبور
- و یا بازیابی رمز عبور، در صورت فراموشی
هشدار اطلاعات هویتی و پروندهای مودیان از سامانه ثبت نام در نظام مالیاتی دریافت و در اظهارنامه الکترونیکی بارگذاری میشود؛ از آنجا که این اطلاعات غیرقابل ویرایش است، لازم است قبل از اقدام برای تکمیل و ارسال اظهارنامه، از صحت اطلاعات هویتی خود اطمینان حاصل نمایید.
راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی؛ روش آنلاین
در این روش کلیه اطلاعات مودی به صورت آنلاین در سامانه ثبت و اظهارنامه ارسال میشود.
تعیین گروه شغلی مناسب کسب و کار
- مراجعه به سامانه امور مالیاتی کشور؛؛ میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی اشخاص حقیقی
- تعیین گروه شغلی مناسب کسب و کار در بخش راهنمای سریع تعیین گروه ویژه مودیان حقیقی
راهنمای سریع تعیین گروه ویژه مودیان حقیقی
ورود به صفحه اظهارنامه عملکرد
مراجعه به میز خدمت عملیات الکترونیک مالیات؛ بخش اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی؛ به آدرسhttps://ntr.tax.gov.irورود به اظهارنامه آنلاین اشخاص حقیقی
تکمیل جداول و اطلاعات مورد نیاز در اظهارنامه
شما باید اطلاعات مالی و هویتی خود را در جداول اظهارنامه ثبت و تایید نمایید. نکتهای که در زمینه تکمیل جداول اظهارنامه وجود دارد این است که شما قادر به تکمیل جداول اطلاعاتی و مالی خود هستید؛ مانند اطلاعات سود و زیان و ترازنامهای. سایر اطلاعات شما به صورت خودکار از سامانههای دیگر در اظهارنامه بارگذاری میشوند.
- اطلاعات هویتی و پروندهای نظیر اقامتگاه قانونی، حسابهای بانکی و مجوزهای فعالیتهای اقتصادی از سامانه ثبت نام الکترونیک
- اطلاعات مربوط به دفاتر قانونی (پلمپ دفاتر) از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- اطلاعات صادرات و واردات از سامانه گمرک جمهوری اسلامی ایران
- اطلاعات ابرازی مربوط به عملکرد سال قبل از سامانه اظهارنامه عملکرد سال قبل
تکمیل جداول و اطلاعات مورد نیاز
ویرایش اطلاعات
در صورتی که مودی نیاز به ویرایش اظهارنامه ثبت شده خود داشته باشد، تا پایان مهلت مقرر از سوی سازمان، قادر به ویرایش اطلاعات خواهد بود. ویرایش اطلاعات در هر دو صورت دریافت و یا عدم دریافت کد رهگیری امکانپذیر است؛
- در صورت دریافت کد رهگیری: کد رهگیری قبلی حذف و پس از ثبت نهایی کد رهگیری جدیدی به اظهارنامه اختصاص داده میشود
- در صورت عدم دریافت کد رهگیری: پس از ویرایش اطلاعات و ثبت نهایی، کد رهگیری به اظهارنامه اختصاص مییابد
محاسبه میزان مالیات
محاسبه میزان مالیات اشخاص حقیقی، همانند زمان استفاده از نرم افزار به صورت اتوماتیک انجام میشود. پس از تکمیل آخرین فرم، در فرم تقسیط، امکان تعیین چگونگی پرداخت مالیات مشمول، به صورت نقد و یا اقساط فراهم خواهد بود.
ثبت و تایید نهایی اظهارنامه
پس از تکمیل جداول در هر فرم، نیاز است کلید ذخیره اطلاعات جهت ثبت اطلاعات فعال شود. در پایان کلیه اطلاعات اعم از اطلاعات هویتی، مالی و حسابداری مجددا اعتبارسنجی میشوند؛ در صورت وجود مقادیر نامعتبر جهت اصلاح به کاربر اطلاع داد میشود. پس از رفع کلیه خطاها، کلید ثبت نهایی فعال و باید نسبت به تایید نهایی و ارسال اظهارنامه اقدام نمایید.
ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
در صورتی که اظهارنامه بدون مشکل و در زمان معین در سامانه امور مالیاتی قرار گیرد، پیامکی حاوی کد رهگیری برای شما ارسال میشود. دقت نمایید که در صورت عدم انجام ثبت نهایی، اظهارنامهای که کد رهگیری ندارد، قابل استناد نیست و کان لم یکن تلقی میشود.
استفاده از تبصره ماده ۱۰۰
اشخاص حقیقی که شرایط استفاده از مالیات مقطوع تبصره ماده ۱۰۰ ق.م.م را دارند، یا نیاز به ویرایش گروه مشمولیت داشته باشند، به صورت زیر اقدام نمایند:
- حذف اظهارنامه
- ثبت نام مجدد
صدور قبض و پرداخت الکترونیکی مالیات
مودیان حقیقی پس از دریافت کد رهگیری میتوانند قبض مالیاتی خود (اعم از تقسیط یا نقدی) را مشاهده و یا چاپ نمایند؛ سپس از طریق بانک به صورت حضوری، یا از سامانه پرداخت الکترونیکی مالیاتبه صورت آنلاین پرداخت نمایند.
راهنمای تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی؛ روش آفلاین
در این روش مودی ابتدا اطلاعات خود را در نرم افزار اظهارنامه تکمیل و سپس اظهارنامه آماده را ارسال میکند.
دریافت اظهارنامه مالیاتی مربوط به مودیان حقیقی
در این مرحله ابتدا باید گروه شغلی خود را انتخاب و بر اساس آن اظهارنامه مناسب کسب و کار خود را دریافت نمایید.
- مراجعه به سامانه امور مالیاتی کشور؛ میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی اشخاص حقیقی
- تعیین گروه شغلی مناسب کسب و کار در بخش راهنمای سریع تعیین گروه ویژه مودیان حقیقی
- مراجعه به بخش خدمات اصلی مالیاتی و دریافت اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی
اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی
نصب نرم افزار اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی، باید نرم افزار مربوطه را دریافت نمایید. برای ورود به نرم افزار نیاز به نام کاربری و رمز عبور دریافتی به هنگام ثبت نام دارید
دانلود نرم افزار اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی برای عملکرد ۹۹
نصب نرم افزار اظهارنامه اشخاص حقیقی
تکمیل جداول و اطلاعات مورد نیاز در اظهارنامه
اینک باید اطلاعات مالی و هویتی خود را در فرمهای آماده نرم افزار ثبت و تایید نمایید. نکتهای که در زمینه تکمیل جداول اظهارنامه وجود دارد این است که شما قادر به تکمیل جداول اطلاعاتی و مالی خود هستید؛ مانند اطلاعات سود و زیان و ترازنامهای. اطلاعات هویتی شما به صورت خودکار از طریق سامانه ثبت نام الکترونیک در اظهارنامه بارگذاری میشود.
نکته: اشخاص حقیقی که شرایط استفاده از مالیات مقطوع تبصره ماده ۱۰۰ ق.م.م را دارند باید گزینه بهرهمندی از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ را در اظهارنامه فعال نمایند. برای آشنایی با تبصره ماده ۱۰۰ و جزئیات آن، مطلب “مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده ۱۰۰ ق.م.م برای عملکرد سال ۹۹” را مطالعه نمایید.
چاپ و بررسی نسخه پیش نویس
مهمترین نکتهای که قبل از تایید نهایی و ارسال اظهارنامه باید به آن دقت کنید، بررسی اطلاعات مندرج در فرمهای اظهارنامه است. بدین منظور باید نسخه پیش نویس را چاپ و کلیه مندرجات آن را به دقت بررسی نمایید؛ زیرا اصلاح اطلاعات ارسال شده تنها یک بار و از طریق ارسال اظهارنامه اصلاحی امکانپذیر است؛ که از سویی فرآیندی زمانبر است و از سوی دیگر حساسیت سازمان را بر روی عملکرد شما افزایش میدهد.
ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
پس از اطمینان از صحت اطلاعات مندرج در اظهارنامه، باید اظهارنامه را در مهلت تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی ارسال نمایید. در صورتی که اظهارنامه بدون مشکل در سامانه امور مالیاتی قرار گیرد، پیامکی حاوی کد رهگیری برای شما ارسال میشود.
نکته: تا حد امکان ارسال اظهارنامه را به روزهای آخر موکول ننمایید؛ زیرا ممکن است با مشکلات پیشبینی نشدهای از جمله اختلال در اینترنت مواجه شوید.
صدور الکترونیکی قبض مالیاتی و پرداخت آنلاین مالیات
مودیان حقیقی و صاحبان مشاغل میتوانند پس از ارسال اظهارنامه خود، به کمک نرم افزار اقدام به درخواست صدور و پرداخت قبض مالیاتی نمایند؛ به این صورت که
- مراجعه به لیست قبوض الکترونیکی مرتبط با اظهارنامه
- چاپ قبض مالیاتی
- پرداخت از طریق بانک یا سامانه پرداخت الکترونیکی مالیات
صدور قبض و پرداخت مالیات.
موسسه حسابداری دکتر حساب آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در راستای انجام دقیق و به موقع تکالیف مالی ، مالیاتی و… مجموعه ی شما عزیزان است .